Vem är världens bästa basketspelare genom tiderna?

Diskussioner och värderingar är alltid lika med spekulationer. Spekulationer och värderingar, jämförelser för att inte glömma statistiken. Denna eviga statistik som räknas, genereras och jämförs mellan spelare i NBA’s historia. För det är här slaget mellan de bästa basketspelarna i världen utgörs. De kan komma kandidater från andra länder som lyser en kortare period och slår igenom för sitt eget land, men det finns ingen som kan slå de amerikanska spelarna. De spelare som fostrats, inspirerats och coachats av det amerikanske basketlivet. Det är bara att lyfta på hatten för basket, följ med och resonera, diskutera och värdera fram den bästa basketspelaren i modern tid, i världen, i USA och med största säkerhet en av de största inspiratörerna för dagens sportutövare, utan tvekan. I dagsläget handlar det egentligen bara om tre namn, Michael “Air” Jordan, Earvin “Magic” Johnson och James LeBron.

Dessa tre fantastiska amerikanska basketspelare är i en egen klass i alla olika jämförelser. Visst finns det fler som har ett fantastiskt poängsnitt enstaka matcher, lyckats med fler dunkar eller kastat längre passningar. Men ingen, och det är statistiskt bevisat, ingen har under dessa spelares långa karriärer haft en sådan stabil nivå på både poängplock, speltider och allt i god kombination av långa karriärer. LeBron är den yngste av dem och är än idag en spelare som lämnar spår efter sig i tabellerna, Michael Jordan däremot har pensionerat sig från basketlivet och likadant för legendaren Magic Johnson. Statistiken är fantastisk och i kombination med den utstrålning och känsla för spel och lag så har Michael Jordan och Magic Johnson satt sina starka spår på basketkartan. Deras kapacitet på basketplanen har bevisats med flertalet återkomster till basketen efter försök att sluta.

Michael Jeffrey “Air” Jordan

Jordan är född den 17 februari 1963 i Brooklyn, New York. Han har en längd på närmare 2 meter, strax under, på 197 centimeter och vägde under sin karriär ungefär 98 kg. Då var Michael Jordan en stor och stark spelare, vältränad och med ett psyke som kunde dra med sig både laget och publiken till stordåd. Hans roll på planen var skjutande guard och forward. Det var aldrig hans längd som gjorde honom känd, det var hans spelsinne. Hans vilja att jobba, att vinna och att snabbt uppfatta möjligheter och vinklar för skott. Ingen kunde räkna bort ett möjligt skott från Michael Jordan, de satt allt som oftast från vinklar ingen annan hade sett. Hans spänst i benen blev vida känd då dunkning av boll i korg nästan blev ett signum för “Air” Jordan. Hans hängtid och balans i luften är än idag något som publik och utövare kommer ihåg.

Earvin “Magic” Johnson

Hans spel var verkligen magiskt, en guard med spelförståelse utöver det vanliga. Under hans 10 första år i karriären visade han på stordåd och plockade poäng för sitt lag, som nästan uteslutande har varit Los Angeles Lakers. Han är född 1959 och är strax över två meter lång. Utöver basketen har han skapat en stor och välbehövlig debatt i sportens värld för då han avslutade sin karriär första gången. 1991 var anledningen att han hade sjukdomen HIV. Detta gav upphov till diskussioner och debatter och belyste sjukdomens svårigheter. “Magic” Johnson var dock tillbaka redan 1992 och ingick i det Dream Team som USA vann OS- turneringen med. För oss nordbor är han för alltid förknippad med försöket att sätta Sverige på basketkartan. Han spelade med Boråslaget M7 och fyllde de svenska arenorna med sport- och basketintresserad publik. Idag är han sportchef för sitt mest framgångsrika lag, Los Angeles Lakers.

En modern legendar; James LeBron

Här är det den unge spelaren som redan i 15-års åldern hade skapat sig ett rykte som en av världens nuvarande talanger och med skyhöga förväntningar intog han planen och scenen strax efter att Michael “Air” Jordan hade lämnat sin plats till förfogande. James LeBron är snäppet längre och mäter strax över två meter, 203 cm, och har en matchvikt på 113 kg. En stadig typ, ett muskelpaket med en motor utöver det vanliga. Han föddes i Ohio så sent som 30 december 1984. Innan han fyllt 18 år hade han spelat NBA-basket i sitt hemmalag Cleveland Cavaliers flera år och skapat enorma rubriker när han värvades till Miami Heat. Hans smeknamn “Kungen” blev kanske en press mest på honom själv och det var inte förrän han bytte lag som han lyckades med bedriften att vinna en NBA-titel. Idag har han vunnit 3 titlar.