Vad du bör veta om den nationella basketligan i USA

NBA står för “National Basketball Association” och är alltså den professionella basketligan i Nordamerika. Ligan grundades 1946 och hette då “BBA”, vilket stod för “Basketball Association of America”. Efter detta har flera ligor slagits ihop för att till slut år 1949 bilda NBA. I denna liga spelar lag från både USA och Kanada. Ligan har förändrats en del under tidens gång från dess att den bildades år 1946. Antal lag har minskat och ökat till och från och en viktig milstolpe var när färgade spelare för första gången fick tillåtelse att vara med i spelet. Detta var år 1950. Basket som sport uppfanns år 1891 av kanadensaren James Naismith och han är alltså basketens upphovsman. Själva spelet, för den som inte är bekant med detta, är en lagsport där två lag spelar mot varandra. En basketboll dribblas och kastas mellan spelarna för att till slut lyckas kastas eller stötas med händerna i motståndarnas korg med nät, som sitter upphöjd över marken. Ursprunget till att basketen uppfanns från första början var för att fylla ut tiden mellan de säsonger som präglades av baseboll och amerikansk fotboll. Tanken var att denna sport skulle vara fri från våld och kunna utövas inomhus. Namnet “basketboll” kommer från att grundaren James Naismith först bad om att få sätta upp två trälådor på väggarna för att kasta bollen i men det enda som fanns var gamla flätade fruktkorgar, “baskets”.

De kändaste spelarna

De flesta av de mest kända spelarna i NBA kommer från USA. Den kanske allra mest kände spelaren heter Michael Jordan. Jordan var aktiv mellan åren 1984–2003 och spelade i lagen Chicago Bulls och Washington Wizards. De flesta har någon gång hört talas om honom på ett eller annat sätt då han uppnådde en enorm stjärnstatus under denna tid. Han ligger bland annat bakom det kända skomärket Air Jordan som såldes under slutet på 80-talet och under 90-talet. Dock tog Jordan en paus från basketen år 1993 då hans far mördades under en bilkapning och fansen var förkrossade. Han gjorde comeback i Chicago Bulls år 1996 och gjorde återigen succé och tog tre raka NBA-titlar, kombinerat med ett antal andra utmärkelser. Nästa man på listan av historiska spelare inom NBA är Earvin ”Magic” Johnson, även han från USA. Johnson började sin karriär några år innan Jordan och var aktiv mellan åren 1979–1996. Han spelade under sin aktiva tid i samma lag hela tiden, nämligen Los Angeles Lakers. Hans största kvalitéer låg i hans förmåga att hitta öppningar för sina medspelare och hans förmåga att förstå spelet. År 1991 drabbades han dock av HIV och kallade till en presskonferens där han meddelade att karriären var över. År 1992 gjorde han dock comeback igen under OS i Barcelona där USA vann guldet. Under slutet av 90-talet gjorde han ny comeback i Los Angeles Lakers men kort efter detta avslutade han karriären som spelare.

Championships och priser

Mot slutet av varje NBA-säsong spelas det ett “championship”, alltså ett slutspel där det ska avgöras vilket som är det bästa laget och även vilka de bästa spelarna är under olika kategorier. Matcherna spelas i “bäst av sju-serier”. Det senaste laget att vinna denna titel år 2018 var “Golden State Warriors” från Kalifornien i USA. Detta lag var även det första laget att vinna titeln år 1946 men gick då under namnet Philadelphia Warriors. Det lag med flest titlar heter Boston Celtics, med totalt 17 titlar. Det finns även många andra titlar och priser inom NBA som delas ut till enskilda personer som har utmärkt sig på olika sätt under säsongen. Dessa kategorier är: NBA Most Valuable Player Award, NBA Rookie of the Year Award, NBA Defensive Player of the Year Award, NBA Most Improved Player Award, NBA Sportsmanship Award, Sixth Man Award, Kennedy Citizenship Award, NBA Coach of the Year Award. Vinnarna i dessa kategorier röstas fram efter slutspelet och de som röstar är 12 journalister från USA och Kanada. NBA har också haft ett antal “kommissarier” under årens gång, alltså den högsta chefen för ligan. Här kommer en lista över dessa: Maurice Podoloff, 1946–1963, Walter Kennedy 1963–1975, Larry O’Brien, 1975–1984, David Stern, 1984–2014, Adam Silver, 2014–. Den kanske mest kända av alla dessa är David Stern, som har varit iblandad i en hel del skandaler sedan han först tillträdde som chef. De flesta av skandalerna har handlat om fusk av olika slag.