Utländska spelare som lyckas i NBA-ligan

Att USA är det land som producerar flest och bäst basketspelare är inget nytt men som ni alla vet är det för alla andra runt omkring alltid ett mål att ta en del av kakan, ett ständigt strävande att vinna mot jätten. Det har gett resultat för övriga basketvärlden och 2004 under OS i Aten vaknade USA:s alla basketfantaster till. Amerikanska laget gick inte till final, de spelade om tredjeplatsen och vann en bronspeng medans Italien och Argentina slogs om guldet. Den amerikanska coachen lovade dyrt och heligt att öppna upp ögonen och med större respekt hantera de andra världslagen. Att byta attityd och ändra inriktning. USA har aldrig tappat kontrollen helt och efter detta uppvaknande har det varit en fortsatt utveckling.

I den amerikanske ligan är såklart den amerikanska dominansen stor när det gäller utmärkelser, vinster och statistik. Man får verkligen leta i listorna för att hitta icke-amerikanska spelare som utmärkt sig. Ibland har de dubbelt medborgarskap men har i hela sitt liv mer eller mindre levt och spelat basket i USA. Ett land som Sverige har idag egentligen bara en spelare som är värd att nämna i detta sammanhang och det är Jonas Jerebko. Han har idag spelat fler säsonger, satt fler poäng än någon svensk och är i svenska ögon helt outstanding. Det är kul att följa Jonas i seriespelet, detta år i det framgångsrika laget Golden State Warriors dit han draftades från en säsong i Utah Jazz.

Kända utländska spelare genom tiderna

När man tittar på listor på vinnande spelare finns det ett otal olika kategorier; årets bästa spelare, årets rookie, årets mest utvecklande spelare, årets back och naturligtvis alla de listor med ren statistik och antal poäng. I alla kategorier dominerar de amerikanskfödda spelarna men vi ska leta och lyfta fram de utlandsfödda spelarna som har utmärkt sig så mycket att de har lyckats hamna i de åtråvärda listorna. Tidigare än säsongen 95/96 är det svårt att hitta andra spelare än utlandsfödda men uppväxta i USA, till exempel kongolesen Dikembe Mutumbo, uppväxt i USA och som gjorde några strålande säsonger. Han fick utmärkelsen ligans bästa defensiva spelare hela fyra gånger och hela åtta gånger blev han uttagen till NBA All Star Team.

Fler utländska duktiga spelare under 2000-talet

Under 2000-talet började fler utländska spelare av hög klass spela i NBA-ligan. Det magiska året 2004 när USA missade finalen i OS har naturligtvis en del i det hela. En av de starkast lysande utländska stjärnorna är helt klart spanjoren Pau Gasol. Han draftades 2001 och 2002 fick han det åtråvärda priset Årets rookie. Det är inte alla som klarar av att fortsätta sin karriär men Pau Gasol är en av dem och även i spanska landslaget är han en given spelare. De två längsta sejourerna har han i Memphis Grizzlies och Los Angeles Lakers och idag spelar han sedan 2016 i San Antonio Spurs. Han är en stor spelare på hela 213 cm och som matchvikt har han 113 kg. Han är storebror till basketspelaren Marc Gasol.

Fler europafödda spelare

En av de tidigaste och mycket spännande spelare var den rumänske spelaren Gheorghe Muresan som har längdrekordet i ligan med sina 231 cm. Tidigt slog han sig in i ligan och tog säsongen 95/96 pris som den spelare som utvecklats mest under året. En finländare som gjorde bra ifrån sig under 2000-talet är Hannu Möttula. Han spelade stadigt för sitt lag Atlanta. På senare år har de östeuropeiska länderna, där basketkulturen är stor, tagit bra med plats i NBA-ligan. Spelare som Hidayet Türkoglu från Turkiet, Goran Dragić från Slovenien och nu senast i raden av utmärkelser Giannis Antetokounmpo från Grekland. Han tog titeln som bäst utvecklande spelare under säsongen 2016/2017 och är såklart väldigt intressant att följa vidare i utvecklingen.

En tysk riktigt högt på listorna

Den utländska spelare som är den klart mest lysande stjärnan i amerikanska basketligan NBA är utan tvekan tysken Dirk Werner Nowitzki. Han är född 1978 i Würzberg och har förvaltat sin karriär i USA på bästa sätt. Han tog en ligatitel med sitt lag Dallas Mavericks och har hela 13 gånger blivit uttagen till All Star Team. 2014 gick han upp i topp för listan på mesta poänggörare med utländsk bakgrund och det bevisar bara hur stabil och viktig han är för sitt lag. För europeisk basket kan han inte bli viktigare som förebild och läromästare, som visar att det faktiskt går att ta sig fram med hög kvalitet och att utvecklas med framgång och respekt i basketens gyllene land USA.