Shaquille O’Neal

Shaquille Rashaun O’Neal föddes den 6 mars 1972 i Newark, New Jersey, USA. Han är en av de absolut mest kända amerikanska basketspelarna som existerat, och många har hört hans namn nämnas i olika sammanhang då han även varit involverad i nöjesindustrin, släppt några rap-skivor och även gjort ett samarbete med Michael Jackson på låten “2 Bad” under 90-talet. “Shaq”, som han även kallas, är i särklass en av de tyngsta och längsta professionella basketspelarna i världen. Shaq är 2,16 meter lång och väger cirka 150 kg. 1992 blev han uttagen till laget Orlando Magic i NBA och vann samma år och året där efter “Rookie of the Year”, vilket står för årets nykomling. Efter några år i Orlando Magic bytte Shaq lag till Los Angeles Lakers, och laget vann tre NBA finaler; år 2000, 2001 och även 2002.

Sitt sista år spelade Shaq i Boston Celtics innan han gick i pension från att spela professionell basket. Han var extremt duktig på att “dunka” bollen i korgen och blockera sina medspelare på grund av sin storlek. Han hade bäst målstatistik under 10 säsonger i NBA, vilket är näst bäst efter Artis Gilmore som fortfarande leder med högst antal procent vad det gäller detta. Shaqs största svaghet yttrade sig dock när det gällde frikast, och en gång missade han alla sina 11 frikast under en match mot Seattle SuperSonics under 2000-talet. Han själv trodde alltid att detta berodde på hans psyke eftersom han nästan alltid träffade korgen när spelet var i gång och det inte gällde frikast, då all fokus och press ligger på honom att träffa korgen. Detta utnyttjades av hans motspelare som ofta skapade situationer så att han skulle bli tvungen att göra frikast.

Livet utanför spelplanen

Shaquille O’Neal är som sagt inte endast känd för sin professionella basketkarriär – han har även varit mycket aktiv i underhållningsbranschen. Shaq fick många smeknamn av media och pressen förutom just “Shaq”, och han var alltid deras favorit när det kom till intervjuer av olika slag. Han var och är alltid mycket humoristisk och karismatisk, vilket självklart uppskattades i denna typ av miljö. Shaqs första rap-skiva släpptes år 1993, och i början av sin rap-karriär mottog han mycket kritik för detta, då man inte ansåg att han var tillräckligt talangfull. Men allt eftersom fick han bättre och bättre kritik och man ansåg att han iallafall hade utvecklats. Totalt släppte han 5 album varav ett var ett samlingsalbum. År 2001 var han även med på Aaron Carters hit “That’s How I Beat Shaq” där han även medverkade i musikvideon till denna hit.

Film och TV

Shaq har även varit med i flertalet filmer och musikvideor, men de flesta av filmerna har han fått dåliga recensioner för, och flertalet av filmerna han varit med i är komedier och har inte haft någon djupare mening eller budskap. Ett undantag är hans första film “Blue Chips” där han spelar mot Nick Nolte. Filmen handlar passande nog om amerikansk basket och Nick Nolte spelar en basketboll-tränare på ett universitet och Shaq (med flera) spelar talangfulla ungdomar. I filmen “Steel” (1997) spelar Shaq en superhjälte och är därmed en av världens första färgade skådespelare att spela en superhjälte på film. Den enda som hann före honom var Michael Jai White, vars film “Spawn ” släpptes bara två veckor innan “Steel”. Han har även medverkat i “Scary Movie 4” och i olika TV-serier så som “Jack and Jill” och “The Parkers”.

Annan underhållning

Den senaste filmen som Shaq medverkade i var “The Smurfs 2” (2013) som är en animerad film där han gjorde rösten till en av figurerna i filmen. Innan “The Smurfs 2” medverkade han även i “Grown Ups 2” med Adam Sandler med flera. Med andra ord, Shaq är fortfarande minst sagt fortfarande aktuell i nöjesbranschen efter alla dessa år. År 2005 hade han en egen reality-serie som hette “Shaquille”. I denna serie fick tittarna följa Shaq i sex avsnitt utanför och på basketplanen, bland annat inför den första matchen under NBA-finalen det året. Han pratade bland annat om sin fejd med sin före detta lagkamrat Kobe Bryant. Denna serie blev otroligt populär bland tittarna och det släpptes senare en DVD med serien på grund av detta. Han har även varit en del av många olika TV- och dataspel så som NBA Live 96, NBA 2K6, och NBA 2K7.