Naismith Memorial Basketball Hall of Fame

I Springfield, Massachusetts, ligger Naismiths Memorial Hall of Fame, ett amerikanskt basketbollmuseum och Hall of Fame med syftet att främja och bevara basketbollens historia och hedra spelare, domare, coacher och funktionärer världen över som gjort särskilda insatser för sporten. Institutionen delar årligen ut ett flertal prestigefyllda priser till framstående spelare, manliga såväl som kvinnliga. Det är ett fullspäckat museum med allt och lite till som en riktig basketfantast kan tänka sig. Det är inte endast bilder, tavlor och priser som relaterar till olika basketspelare utan här finns även massor att göra rent fysiskt. Så för dig med barn eller sällskapet som har basket högt upp på er sportlista så är ett besök på Naismiths Memorial Hall of Fame klart värt ett besök.

Institutionen etablerades 1959 på Springfield College av Lee Williams. På samma skola gick institutionens namne, James Naismith, som år 1891 uppfann basketbollen. James Naithsmith var född i Kanada och idrottslärare som yrkesman och han kom till universitetet i Springfield Massachusetts på sent 1800-tal. Här drillades grabbar rent fysiskt på ett ganska enahanda sätt och James ville hitta ett alternativ till träningen, roligare, rörligare och med boll, så han skapade basket. Basketsporten blev snabbt populär och med sina ganska strikta regler höll sig sporten väl inom skolidrott. Spelet är fysiskt ansträngande men inte tufft på ett sätt som handboll, rugby och ishockey är, och passar därför många olika typer av spelare. Reglerna är strikta och har idag utvecklats för att istället ge spelet ett kvickare upplägg och underhållande spel.

Inval till Hall of Fame

Det finns flera kriterier en spelare måste uppfylla för att bli invald till Naismiths Memorial Hall of Fame. Först av allt skall spelare, tränare eller annan aspirant av något av de olika priserna bli nominerad. De fyra kategorierna som är sökbara är: spelare, tränare, coach eller som speciellt viktig person för basketsporten. Senast den 31 oktober varje år skall nomineringen med alla formulär vara på plats. För uttagningen ansvarar fyra kommittéer: North American Screening Committee, med nio medlemmar; Women’s Screening Committee, med sju medlemmar, Honors Committee eller hedersutskottet där ansökningarna handlar om speciella hedersvärda händelser inom sporten. Det sista utskottet, Direct Elected Committees, där fyra olika grupper tar fram personer kan vara de med afroamerikansk bakgrund, internationella spelare eller veteranspelare som gjort speciellt bra ifrån sig.

Att besöka Naismith Memorial Hall of Fame

Själva besöket på museet är en upplevelse i sig. Inte bara för att se de utnämnda personer och vilka utnämningar samt vilka vinster de har tagit, utan även för de upplevelser du verkligen kan få på museet. På museet visas bilder och saker, såsom tröjor och skor från alla de stora stjärnorna, dokumentärfilmer där du en kort stund kan slå dig ner och beskåda spännande historier om till exempel Michael Jordan eller Magic Johnson. Du får en inblick hur deras karriärer har artat sig, hur det började och framför allt hur de tog sig fram och avslutade sina fantastiska karriärer. För besökarna är det naturligtvis intressant att se basketens utveckling, de internationella inslagen och även hur de svarta spelarna till slut fick ta plats i ligan och lagen.

Olika utnämningarna i basketens Hall of Fame

För collegespelarna är det the Hoophall Awards som står på spel. De fem positionerna, point guard, shooting guard, short forward, power forward och center utses både på herr- och damsidan. Nancy Lieberman Award är priset som främjar de kvinnliga point guards och deras karriär från college och vidare upp i serierna. Nancy Lieberman var en av pionjärerna för kvinnlig baskethistoria. För tränare är det priset som instiftades till Morgan Woottens ära som står på spel. Morgan Wootten är den enda tränaren som är med i Hall of Fame som endast tränade collegelag under sin karriär och priset är ett sätt att lyfta dessa eldsjälar som ständigt pushar, utvecklar, utbildar och producerar de spelarna som senare tar klivet upp i seriesystemet och kanske blir en av morgondagens stora stjärnor.

Fler kategorier i Hall of Fame för basketen.

För sportintresserade är naturligtvis inblicken i spelarnas vardag, bilder och filmmaterial av största vikt. För detta arbete prisas varje år två mediaprofiler från sportens värld med priset The Curt Gowdy Media Award. Fler eldsjälar som väljs in i basketens Hall of Fame är årligen en av de som internationellt eller nationellt på något hedersamt sätt har gett basketen ett gott rykte som sport. De nomineras i kategorin The John W. Bunn Lifetime Achievement Award och är en av de mest prestigefyllda utnämningarna. Ytterligare en kategori som utnämns har den fina motiveringen att personerna som utses skall ha verkat för basketens bästa med hårt arbete, personlig utveckling, utveckling av basketen och hur lag, spelare och coacher uppträder mot varandra. Denna utnämning heter The Mannie Jackson – Basketball’s Human Spirit Award