Några av historiens bästa basketlag i NBA-ligan

I USA och Kanada har alltid sporten basket varit stor och än idag dominerar de spelplanerna världen över. Från början fanns det fler olika basketligor; NBL – National Basketball League och ABA – American Basketball Association och 1946 bildades BAA – Basketball Association of America som var en liga över både USA och Kanada. Strax därefter gick NBL ihop med BAA och då byttes namnet till idag välkända NBA. Även den sista föreningen för basketligor, BAA, slogs ihop med NBA-ligan och idag utgör NBA den enda och stort dominerande basketligan av hög klass i USA och Kanada. Den grundar sig på en indelning av östra och västra konferensen och i dessa grupper är det sedan tre indelningar vardera.

Den östra konferensen består av de tre indelningarna Atlantiska, Centrala och Sydöstra gruppen. Den västra konferensen består av Nordvästra, Pacific eller Stillahavsgruppen och Sydvästra gruppen. Lagen som spelar kan således bli mästare i sin grupp och spela slutspel i sin konferens innan det är dags för det nationella slutspelet. Ett par av lagen har varit med alla säsonger, Boston Celtics och New York Knicks. Vi beskriver några av de viktigaste lagen längre ner i artikeln. För oss svenskar finns ett fåtal spelare som överhuvudtaget har spelat i högsta ligan NBA. Dessa är Jeffery Taylor och den nu spelande Jonas Jerebko. Han debuterade redan 2009 och spelade flera säsonger för Detroit’s Pistons, efter det Boston Celtics, Utah Jazz och denna säsong i topplaget Golden State Warriors.

Boston Celtics – laget med stolta traditioner i NBA

Boston Celtics är tillsammans med New York Knicks det enda laget som har spelat varje säsong i NBA-ligan sedan den startade 1946. Detta tyder på en stark baskettradition och ett stabilt lag som trots uteblivna vinster ändå behåller läget i översta ligan. Totalt har de 17 vinster i högsta ligan och de allra flesta inom säsongen 56/57 till säsongen 68/69. Laget har fortsatt att spela och satsa och har flera gånger spelat slutspel och finaler även i modern tid med flertalet titlar. Nu senast 2007/2008 med en hedervärd final och en andra plats säsongen 2009/2010. 1980-talet var den period som Boston Celtics hade en riktig storhetsperiod. Larry Bird ackompanjerades av Robert Parish och Kevin McHale och de bildade 80-talets allra bästa trio, “the big three”.

Los Angeles Lakers med lyckat flytt och namnbyte

Laget började som Minneapolis Lakers och bildades 1947 men 1960 flyttades hela laget mer eller mindre till Los Angeles, som även blev en del av deras nya lagnamn, Los Angeles Lakers. De har alltid varit ett storlag och har haft flera stora stjärnspelare i laget. En av de tidigt dominerande spelarna i ligan var Wilt Chamberlain som spelade i laget mellan 1968 till 1973 innan han avslutade sin karriär. På senare år har spelare som till exempel en av de få stjärnorna från ett annat land, spanske Pau Gasol, spelat för laget. Pau spelade tre slutspel med tre finaler och två av dessa blev vinst. Laget har 16 ligavinster och är ett riktigt klassiskt lag i NBA-ligan. De senaste vinsterna var två raka ligasegrar säsongerna 2008/2009 och 2009/2010.

San Antonio Spurs – cowboys från Texas

Laget från Texas har de klassiska metallsporrarna som sitt klubbmärke. Laget bildades så sent som 1967 men hänger med i högsta ligan år efter år. De spelade först i en av de konkurrerande ligorna men sa direkt efter hopslagningen av de olika serierna att de ville vara med och konkurrera om titlarna. De har totalt fem ligatitlar, från 1999, 2003, 2005, 2007 och 2014. De är ett modernt starkt lag som dock inte lyckas skapa en återkommande vinstmaskin utan har som närmast två säsongsfinaler på rad varav den ena ledde till vinst och den andra till förlust. San Antonio Spurs är ett lag som finns med i slutstrider men ändå inte hör till de givna storfavoriterna eller laget det spekuleras om innan seriens start.

Golden State Warriors och Cleveland Cavaliers är senaste årens mästarlag

Golden State Warriors är ett modernt och starkt lag med traditioner men även ett evigt strävande efter nya titlar. De bildades 1946, samma år som den nationella ligan NBL tog sin start. Laget kom från Philadelphia och hette naturligtvis först Philadelphia Warriors. Efter förhoppningsvis sista flytten heter laget idag Golden State Warriors. Laget kämpar och fightas. De har två färska serievinster i bagaget och klassas som ett av favoritlagen inför säsongen 2018/2019. De senaste fyra säsongerna har de tillsammans med Cleveland Cavaliers varit de två finallagen, där Cleveland tyvärr dragit det kortaste strået och tagit andraplaceringen flest gånger. När de blev mästare säsongen 2015/2016 var det en glädje för staden då deras stadslag inte hade vunnit någon titel i någon sport sedan 1964.