Några av de bästa NBA-slutspelen och finalerna

NBA-ligan är basketens högborg. Den amerikanska dominansen på världens basketplaner är stor och för alla övriga landslag är det ett mål och en vision att slå ut USA från de olika turneringarna där de möts. NBA-ligan bildas 1946 som en av tre ligor i USA. NBA inkluderade även Kanada och inom ett 20-tal år hade alla ligorna gått ihop och fungerar som idag. Många av spelarna har uppnått mer eller mindre legendarisk status och har burit sina olika lag till finaler och slutspel. Det är inte alltid självklart att klara av pressen, pressen att byta lag från “sitt” hemmalag till en konkurrent. Det är inte alltid lätt att vara superstjärna i ett sporttokigt land som USA.

Slutspel och finaler är naturligtvis de mest uppmärksammade matcherna under säsongen. Då ligan täcker ett stort område, hela USA och även Kanada, är det många lag som aldrig möts överhuvudtaget. Grundligan är nämligen indelad i två så kallade konferenser, den östra och den västra konferensen. Här spelar man sedan i tre grupper med fem lag i varje konferens. Av dessa 15 lag i varje konferens går åtta vidare till det stora slutspelet som då består av 16 lag. Säsongen sträcker sig från mitten av oktober till början eller mitten av april. Stora slutspelet sker under april och maj och cirka 14 dagar innan den allra viktigaste av matcherna, finalspelet. Här finns regler och tidpunkter för övergångar, utlåningar och vilka spelare som är spelklara.

Viktiga slutspel och många matcher

För spelarna blir det många matcher om de går till slutspel med sitt lag, varje slutspelsmatch spelas i bäst om sju matcher. De lag som vunnit grundserien i sina respektive konferenser hamnar i så kallad pool position inför slutspelet. Detta ger lagen en något fördelaktigare indelning och start i det viktiga slutspelet. Historiskt finns ett flertal viktiga händelser och det registreras massor av rekord och statistiken flödar under ett slutspel. Vi kommer nämna några av de finalspelen och en och annan legend som satt sina klara spår i NBA:s historia. Tyvärr kan inte svenskarna ståta med något legendariskt namn men vi ska vara stolta över dagens svenska representation i NBA, Jonas Jerebko. Aldrig har Sverige representerats av en sådan duktig och stabil basketspelare i världens bästa basketliga.

Historiska finaler och viktiga slutspel

Den allra första vinsten i NBA:s historia blev finalen 1947 och laget var Warriors. Idag är det Boston Celtics som totalt har samlat ihop flest titlar och har en otrolig period av vinster under 50-talet. 1950 blev en stor dörröppnare för de afro-amerikanska spelarna. En trio bestående av Earl Loyd, Chuck Cooper and Nat “Sweetwater” Clifton var de första svarta duktiga spelarna som verkligen öppnade dörrarna för att ta sig in på sportens arena och med den äran. 1962 gjorde den fantastiske spelaren Wilt Chamberlain 100 poäng i en slutspelsmatch och det rekordet står sig än idag. 1970-talet är det första årtiondet då alla basketserier samlades under NBA och det blev en säsong med nya stjärnor och legendarer på planerna.

Nya tider i NBA-ligan

När alla lagen under 70-talet till slut samlats under gemensam flagg, NBA-ligan, fick ligan nytt blod och det föddes nya stjärnor och fantastiska lag. 1976 spelades en av finalmatcherna mellan Boston Celtics och Phoenix Suns, nr 5. Den förlängdes tre gånger och är en av de längsta finalmatcherna någonsin och många tycker att det även är en av de bästa som spelats. Under 80- och 90-talet spelade två legendarer, Michael “Air” Jordan och Erwin “Magic” Johnson. Två dominanter som gav publiken precis vad de ville ha; spektakulära shower och vinster i viktiga matcher. Många har de Olympiska Spelens basketlag för 1992 som ett av världens absolut bästa Dream Team och dominanten var naturligtvis Michael “Air” Jordan.

De senaste årens slutspel och spännande finaler i NBA

Under 2000-talet tackade dessa legendarer för sig och scenen övertogs av bland annat unga James LeBron som debuterade som 16-åring för sitt Cleveland Cavaliers. Kobe Bryant är en annan av de unga fantastiska spelarna. Wilt Chamberlain har 100-poängrekordet och efter det har 70 poäng varit en mer realistisk gräns. 2006 slog Kobe Bryant till med 81 poäng med sitt lag Toronto Raptors. I modern tid är detta ett rekord som slår högt och ingen räknar med att det kommer att slås med lätthet eller kanske inte överhuvudtaget. De sista årens NBA-liga har dominerats av Golden State Warriors och Cleveland Cavaliers och för oss svenskar är det kul att Jonas Jerebko denna säsong spelar för just Golden State Warrior. Vi håller tummarna för en ny finalplats!