Liga finaler att minnas

Att spela final i amerikanska mästerskap oavsett sport, är med allra största säkerhet en helt otrolig upplevelse, oftast god men ibland väldigt pressande. För att vara populär sportutövare i USA krävs även en mental styrka både på och utanför planen, och kanske en eller ett par bra vänner och nära familj som kan bromsa hysterin som breder ut sig i ett land som USA. Basketligan NBA är naturligtvis inget undantag. För året 2017/2018 blev det finalspel mellan Golden State Warriors och Cleveland Cavaliers, igen. De är de två stora dominanterna på basketplanen de senaste fem åren då det har spelats final just mellan dessa två lag. Fyra av fem finaler har vunnits av Golden State Warriors och en av Cleveland Cavaliers. I Cleveland Cavaliers spelar den omåttligt populära spelaren James LeBron. Han är en av de superstjärnor som försiktigt deklarerar att han kanske inte är den mest utåtriktade mediaprofilen i basketcirkusen.

Alla slutspelsmatcher som spelas av de 8 bästa lagen från var konferens, spelas i bäst av sju matcher, så även finalerna. Detta betyder att finallagen kan ha haft helt olika vägar och matchning fram till själva finalen. Något lag kan ha passerat alla slutspelsomgångarna med max fyra matcher spelade i var omgång medans motståndaren kanske har fått kämpa under sju tuffa omgångar mot varje lag de har mött. Finalen är i vilket fall även den bästa av sju omgångar. Senaste finalen för säsongen 2017/2018 mellan Cleveland Cavaliers och Golden State Warriors blev dock bara fyra matcher lång, till publikens och kanske klubbarnas förtret, men för spelarna måste det varit skönt att på ett klart och tydligt sätt vinna i fyra raka matcher och sedan kunna njuta av segerns sötma. Klubbarna och NBA som organisation tjänar naturligtvis mer pengar ju fler matcher som spelas och när publiken strömmar till i slutspelet.

Historiska finaler av stor kaliber.

Backar vi tillbaka klockan genom NBA´s historia så har det spelats finaler sedan 1947 och den första vanns av Philadelphia Warriors mot Chicago Stags med ganska klara 4-1 i matcher. Då under namnet BAA Mästerskapen. Under denna tiden fanns inte NBA. Ligorna hette då BAA och NBL. Först 1968 slog alla föreningar sig ihop och enhetligt spelade alla under NBA-flagg. Tittar man på olika rekord, det slag som tagit flest vinster i NBA så är det utan tvekan Boston Celtics med sina 17 vinster. Men detta rekord räknas som ett oslagbart rekord, då det idag, modern tid, är 30 lag i ligan och man inte kan jämföra den konkurrens som är idag mot tidigare. Idag, från 80-talet och framåt, har Los Angeles Lakers sina starka 10 vinster, men lag som Texaslaget San Antonio Spurs och klassiska Chicago Bulls jagar strax därefter.

Andra olika finalrekord i NBA-ligan

Att sätta viktiga poäng i en match är tveklöst en av talangerna som skiljer agnarna från vetet, skapar stora rubriker och bevisar att spelaren i sig har ett starkt psyke. De som har lyckats bäst i finalspel är Michael “Air” Jordan och Elgin Baylor som än idag är de två enda spelarna som lyckats sätta fler än 60 poäng i en slutspelsmatch. Mest spelade finaler innehas av Bill Russell som spelat 12 finaler och totalt 70 finalmatcher. När man ser på olika rekordlistor över finalerna inser man till exempel hur dominant en spelare som Michael “Air” Jordan var i sitt defensiva spel. Han är den enda som innehar 3 olika finalrekord, utav 8 utsedda. Han har flest poäng för assist, flest antal “stulna” bollar och även flest spelvändningar. En helt fantastisk poängskörd och tre rekord som skattas mycket högt.

Hur går ett lag till final?

För att ta sig till en spektakulär final i NBA-basketen så har varje lag en lång resa att göra. Hela NBA-ligan är indelad i östra och västra konferensen eftersom både Kanada och USA ingår och därmed blir resorna för de olika matcherna väldigt långa. Både östra och västra konferensen består av 3 grupper med vardera 5 lag i var grupp. De tre grupperna i den östra gruppen eller konferensen som det kallas är, den atlantiska, den centrala och den sydöstra gruppen. I den västra gruppen är lagen indelade i nordvästra- Stilla havs- och de sydvästra lagen. De 8 bästa lagen från varje konferens spelar sedan ett slutspel med åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler för att sålla fram de två lag som skall ta sig an varandra i den klassiska drabbningen i bäst av sju matcher. Detta sker med stor spänning någon gång under juni månad varje år.