Jonas Jerebko – Sveriges största basketstjärna

Jonas Jerebko är Sveriges största basketstjärna genom tiderna. Han är den andra svensken någonsin som blivit värvad till National Basketball Association, NBA. Han föddes direkt in i en basketfamilj år 1987 i Kinna i Marks kommun utanför Borås, fem mil ifrån Göteborg. Hans pappa, Chris Jerebko, spelade collegebasket i Syracuse och senare för Marbo Basket sedan han flyttat till Sverige från USA. Hans mamma Elaine var även hon spelare på elitnivå, likaså systern Johanna.

Jerebko började spela basket när han gick i fjärde klass och hade då sin pappa som tränare. Trots hans bakgrund var det inte självklart att han skulle bli just basketspelare. Han ägnade sig lika mycket åt andra sporter så som fotboll, hockey, innebandy och handboll och var bra i alla sporterna. I högstadiet bestämde han sig dock för att det var basket som han tyckte var roligast och ville satsa på.

Från Marbo Basket till Plannja Basket

I Sverige finns det två riksgymnasier för basket, med Svenska Basketförbundet som huvudman, varav det ena ligger i Marks kommun, vilket gjorde det till ett naturligt val när han skulle börja på gymnasiet. Jerebko inledde sedan sin basketkarriär med att spela i hemmalaget Marbo Basket och sedan Borås Basket mellan 2005–2006. Marbo Basket har varit plantskola för många duktiga spelare och basketvärlden fick snabbt upp ögonen för talangen Jerebko, som då var 19 år.

Klubbar från hela Europa ville värva honom. Jonas Jerebko erbjöds ett basketstipendium på University of Buffalo i den stad som hans amerikanska pappa Chris kom ifrån. I samråd med sin pappa kom han dock fram till att han ville stanna lite längre i Sverige. Jerebko valde mellan erbjudanden från Gothia, 08 Stockholm och Plannja Basket i Luleå och kom till slut att tacka ja till erbjudandet från Plannja Basket.

En internationell karriär

Plannja Basket var den då ledande svenska klubben där få unga spelare ansågs platsa, men Jerebko blev snabbt en av Plannjas bästa spelare och fansens favorit. När klubben tog sitt sjunde SM-guld blev Jerebko hyllad som guldhjälte. 2007 var tiden mogen att ta steget utanför Sverige och han lät sig värvas till den italienska klubben Angelico Biella i norra Italien där han gjorde stor succé i en av världens bästa ligor.

Redan 2008 hade han chansen att bli draftad världens i särklass bästa basketliga, den nordamerikanska basketligan National Basketball Association, NBA. Jerebko valde dock att inte satsa, utan plockade istället bort sitt eget namn från draftinglistan för att stanna ytterligare ett år i Italien för att utvecklas. 2009 var han redo för det som han hade drömt om och han blev den andra svensken efter Miles Simon att skriva kontrakt med ett NBA-lag.

Detroit Pistons och Boston Celtics

Jerebkos första lag i NBA blev Detroit Pistons i Michigan, dit han valdes som nummer 39 i den andra värvningsomgången. Jerebko fick en mycket bra start på sin NBA-karriär – fansen gillade hans spelstil och han fick mycket beröm både från coacher och lagkamrater. Han utsågs till NBA All-Rookie Second Team 2009–2010 och blev utvald för The Rookie Challenge för de bästa första-årsspelarna. I Sverige prisades han på Svenska Idrottsgalan som årets nykomling år 2009.

År 2011 förnyade han kontraktet med Detroit Pistons och fick 111 miljoner för ett tvåårigt kontrakt. Efter fem säsonger i Detroit Pistons byttes Jerebko, som hade dragits med skador, ut innan hans kontrakt med klubben hade gått ut och han hamnade i Massachusetts i en av NBA-ligans mest klassiska klubbar, Boston Celtics. När kontraktet med Detroit Pistons löpt ut tecknade han år 2015 ett nytt tvåårskontrakt med Boston Celtics på 84 miljoner kronor.

Utah Jazz

År 2016 fick Jerebko en dotter med sin hustru Johanna och tackade nej till EM med svenska landslaget. Efter två säsonger med Boston Celtics ville Jerebko ha nya utmaningar och den här gången gick flytten till Salt Lake City och klubben Utah Jazz, vars klubblinne han hade spelat i som barn och klubben hade velat värva honom ända sedan han spelade i Detroit Pistons. Han tecknande ett tvåårigt kontrakt värt 79 miljoner kronor.

E-sport och Golden State Warriors

2016 gav sig Jerebko in i e-sportvärlden då han köpte e-sportlaget Renegades och sedan Dream Team samt ytterligare ett lag som tävlar i Super Mario Bros. I Utah Jazz blev Jerebko en viktig spelare, men klubben valde ändå att inte förlänga hans kontrakt efter kontraktstidens utgång. Istället erbjöds han kontrakt i juli 2018 med mästarklubben Golden State Warriors där han spelar som power forward med nummer 21, som han valde som en hyllning till hockeylegendaren Peter Forsberg.