Historiska ögonblick inom NBA

År 1891 uppfanns basketen som sport av den kanadensiske tränaren James Naismith och idag är den en enormt stor sport ute i världen och även en del av de Olympiska Spelen. USA:s nationella basketliga, NBA, grundades år 1946 i Toronto, Kanada, men på den tiden hette organisationen BAA. År 1949 bestämde sig BAA att slå sig ihop med den nationella basketproffsligan NBL, och NBA bildades. Under den tiden innehöll ligan 17 olika basketlag för att sedan minska till 11 år 1950. Efter ytterligare en tid minskade antalet lag till 8 stycken för att idag bestå av hela 30 lag. År 1950 var året då färgade spelare fick tillåtelse att vara med och spela i NBA.

Varje år hålls ett slutspel i NBA och ett vinnande lag koras men även flera andra priser delas ut, till exempelvis den bästa spelaren, den bästa nykomlingen, bästa coachen och så vidare. När serien är slut genomförs en omröstning kring detta och de som får rösta är en skara på 125 journalister från USA och Kanada. Tyvärr när det gäller världsmästerskap lyckas man sällan få med de allra bästa spelarna från alla olika lag till landslaget. Dock finns det ett undantag som många kommer ihåg och det var under Olympiska Spelen år 1992 i Barcelona, då de lyckades få med spelare som Magic Johnson från L.A Lakers och Michael Jordan från Chicago Bulls. Detta blev självklart succé och USA vann det OS-guldet.

The Boston Celtics

Det lag inom NBA som har varit det mest framgångsrika under de år som NBA har funnits är The Boston Celtics. Detta lag har dessutom överlevt alla år och lyckats hålla sig kvar i ligan. De är ett av de ursprungliga åtta lagen som lyckats överleva. De har överlägset flest segrar i slutspelen, hela 17 stycken segrar har de i bagaget, vilket står för nästan 24 procent av alla slutspel som tagit plats sedan NBA grundades på 1940-talet. Flera av Celtics spelare har vunnit priset för Årets mest värdefulla spelare. Dessa är: Bob Cousy, Bill Russell, Dave Cowens och Larry Bird. Till och med deras maskot har gjort sig ett namn i ligan som “Lucky the Leprechaun”.

Skandaler

Många känner kanske till namnet Ronald Sterling. Han var under 33 års tid ägare till laget Los Angeles Clippers, från år 1981 till och med år 2014. Sitt sista år som ägare blev han uthängd och anklagad för att vara rasistisk och sexistisk då media fick tag på en hemlig inspelning där Sterling uttrycker sig väldigt hatiskt och rasistiskt. Detta ledde till att han blev bannlyst från NBA på livstid och fick betala böter på över 2,5 miljoner dollar. Los Angeles Clippers resultat har varit bland de absolut sämsta i USA de senaste åren och anledningen tros ha mycket med att göra att Sterling misskötte sitt lag enormt mycket på många olika sätt. Han missbrukade sin position, helt enkelt.

Kända NBA-spelare

NBA har haft många framgångsrika spelare genom årens gång som inte bara vunnit status inom sitt eget land USA, utan världen över. Vi börjar med att presentera Michael Jordan. Jordan debuterade i Chicago Bulls år 1984 och år 1991, 1992 och 1993 vann laget hela ligan, alltså tre år på raken. År 1993 mördades Jordans far och han tog därmed en paus från basketen men gjorde senare comeback och gjorde succé. Under sin aktiva tid gjorde han ett uppmärksammat samarbete med NIKE och skapade skomodellen “Air Jordan” som blev oerhört populär. Efter Jordan har vi Earvin ”Magic” Johnson som under hela sin aktiva karriär spelade i Los Angeles Lakers med start 1980. Han är en av de absolut mest kända basketspelarna i världen.

Sammanfattning

NBA:s historia sträcker sig alltså långt tillbaka i historien och har haft många intressanta och kända historiska ögonblick. Många talanger har fått visa vad de går för i denna liga och har haft hela världen som åskådare under tiden. Skandaler har kommit och gått, spelare har bytt från lag till lag och vissa har stannat i samma lag under hela sin verksamma tid. Trots att basketen en gång i tiden grundades i Kanada har USA stått för resten av historien om framgångsrik basket. The Dream Team från Olympiska spelen år 1992 är något som många som var med på den tiden aldrig kommer glömma. Det var då alla stjärnorna från amerikansk basket och NBA samlades under en och samma fana och tog OS-guld i Barcelona.